Flygbuss

Ett av de vanligaste transportmedlen för att ta sig till och från världens flygplatser är flygbussar. Det är oftast ett prisvärt alternativ mer hög turtäthet som tar dig direkt in i staden från flygplatsen.

Flygbussar förekommer i stort sett på varenda flygplats runt om i världen. Bussarna har ofta olika rutter beroende på vart i staden du ska eller om det är olika städer som delar flygplats. Många flygbussbolag erbjuder exempelvis transport av resenärer från flygplatsen till flera närliggande städer och inte bara den mest aktuella eller den närmaste.

 

Flygbussar i privat regi

På många håll i världen driver privata företag flygbusstrafik till och från flygplatserna. På många ställen kan du till och med se flera olika flygbussföretag som konkurrerar om resenärerna och stannar på olika ställen i staden. I de senare fallen har du som resenär möjlighet att välja och se över priserna, komfort och tidtabellen. Dra nytta av det och begrunda olika bolag när du reser någonstans. Har du en valfrihet ska du utnyttja den.

 

Fördelar med att ta flygbussen

Det är inte alltid detta påstående stämmer, men i många fall är flygbussen ett billigare alternativ än tåget eller övriga flygplatstransfers. Bussen måste ofta konkurrera med priset då den tar längre tid än tåg, shuttle eller taxi. När du bokar en flygbuss kan du ta reda på om du får tillgång till wifi och usb-/eluttag.

I många fattiga länder kan också flygbussen vara både snabbare och säkrare än tåget.

Jämför priser och se över om lokaltrafiken kör från flygplatsen

När vi ändå är inne på priset, kan det också vara bra att jämföra med lokaltrafikens prisnivåer och bussträckor. Har du tur kan du köpa ett dygns- eller veckokort redan på flygplatsen eller kanske online så att du utnyttjar kollektivtrafiken redan på plats om lokalbussarna går ända dit. På så vis slipper du köpa en extra flygbussbiljett.

 

Nackdelar med flygbussar

Flygbussen är vanligtvis ett någorlunda bekvämt transportmedel, men du får räkna med att det tar längre tid att nå slutdestinationen i jämförelse med en del andra transportmedel. För det första så kör bussar inte lika snabbt som ett tåg eller en taxi. För det andra har många bolag vanan inne att ”vänta in” flyg innan bussen avgår, vilket kan vara än mer tidsödande.

Hur modern en buss än blir så bruka komforten få stryka på foten. Bekvämligheten kan variera avsevärt mellan olika bussbolag, vad gäller benutrymme, toalett ombord, fotstöd osv. Men i ärlighetens namn, hur många bussar som är bekväma har du åkt i?

 

Byte av transportmetod för att ta dig vidare från hållplatserna till hotellet

En annan baksida är att flygbussen ofast inte tar dig ända fram till ditt hotell. Du måste således byta transportmetod till taxi, tunnelbana eller gå till fots för att komma fram. Vill du gå av så nära ditt hotell som möjligt, kan du boka ett hotell i närheten av flygbussens sluthållplats/någon av hållplatserna, alternativt kolla med ditt hotell vilken eventuell busslinje som stannar i krokarna.

 

Hur säljs flygbussbiljetter?

Biljettkassan för en flygbuss kan skilja sig åt från land till land. Ibland finns det närliggande biljettkassor utanför ankomsthallen eller vid avgångsplatserna inne i städerna, alternativt biljettautomater. Ibland kan du köpa biljett direkt på bussen och i en del fall finns appar och hemsidor samt ett telefonnummer för att införskaffa dina biljetter. I vissa avseenden kan lokaltrafikens resekort gälla, men långt ifrån alltid om det rör sig om ett privat flygbussbolag. Prova vår sökmotor för flygtransfer, hittar du en flygbuss som funkar så rekommenderar vi dig att boka. Då slipper du krångel när du väl landar.