Hyra bil

Att hyra en bil för att ta dig till och från flygplatsen innebär oftast en stor frihet. Du kan ta dig direkt dit du ska och slipper vänta på tidtabeller.

I vår sökmotor kan du jämföra priser på hyrbilar och boka direkt om du hittar något bra.

 

Boka din hyrbil

Det finns i dagsläget ett stort antal hyrbilsfirmor som är välkända i Europa och världen. På plats i landet kan du givetvis finna lokala och mindre kända hyrbilsfirmor. Men oftast kan det vara säkrare att gå via de internationella aktörerna som håller koll på försäkringar, tillägg och håller rimliga prisnivåer. Om du väljer att vända dig till en lokal hyrbilsfirma, gäller det att leka detektiv och se upp med oseriösa företag.

Här hittar du hyrbilsfirmorna

De stora hyrbilsfirmorna har nästan alltid sina kontor på flygplatsens ankomstterminal. Om inte så är det i princip alltid skyltat. Inne i städerna brukar både lokala och internationella hyrbilsfirmor samsas sida vid sida, i närheten av stora knutpunkter såsom järnvägsstationer och liknande. Bilen kan sedan lämnas tillbaka igen på samma kontor, alternativt en annan ort eller till och med ett annat land.

 

Boka på plats eller via hemsidan

En hyrbil kan antingen bokas på plats när du anlänt, eller på näteti förväg. Ofta är den senare metoden att rekommendera eftersom du bara hämtar nyckeln till bilen, betalar (om du inte redan gjort en förskottsbetalning) och kör iväg. Att boka på nätet innan avresa är också ett säkrare kort vad gäller språk och förklaring av villkor m.m. Dessutom är priset oftast avsevärt bättre när du bokar hyrbilen i förväg. Om du bokar på plats kan du och hyrbilsfirman ha svårt att göra er förstådda i den mån någon inte behärskar engelska så bra. Ta därför tid på dig i hemmets lugna vrå långt i förväg, och läs noga igenom det finstilta och alla villkor när du bokar så att inga misstag begås. Tänk också på att ”early booking” eller tidig bokning på svenska, ofta innebär ett lägre pris.

 

Tänk på avgifter

När du bokar en hyrbil bör du se över landets sedvanliga bestämmelser och traditioner när det kommer till uthyrning av bil. Vissa länder tar som vana att exkludera olika kostnader i hyrbilspriset, vilket gör att du får betala mer än du räknat med. Även här är det värt att understryka att de internationella hyrbilsfirmorna i allmänhet är mer pålitliga, men det gäller naturligtvis att vara vaksam överallt.

 

Åldersgränser för att hyra bil

De flesta länder tillämpar 21-årsgränsen för att låta någon hyra bil. Dock kan åldersgränsen ligga några år högre såsom exempelvis 23 eller 25 år av ren säkerhetsaspekt. Om föraren är yngre än t.ex. 25 år kan denne få betala en extra avgift som hyrbilsfirman ser som en säkerhet eftersom vederbörande inte har haft sitt körkort så länge. Kontrollera olika hyrbilsfirmors ålderskrav innan du bokar. I vissa länder får folk över 70 år inte hyra bil.