Taxi

För den bekväma resenären som inte har lust att trängas med andra personer, är taxi det smidigaste alternativet för att ta sig till och från en flygplats.

Att haffa en taxi är mycket lätt och du slipper tänka på att passa avgångstider och att sitta på obekväma säten. På många flygplatser finns taxiköer där folk köar för att få tillgång till taxi. Dock brukar det ta relativt kort tid innan du är på väg därifrån eftersom taxibilarna kommer in på löpande band. Det finns en rad olika taxibolag som kör mellan städer och flygplatserna och det är bara du själv som meddelar exakt vart du ska. Den stora fördelen är att taxin kör dig direkt till hotellet, din bostad eller stannar precis utanför avgångshallen utan att du behöver gå många meter.

 

Taxi – en individuell flygtransfer

De flesta som inte skulle kunna tänka sig något annat alternativ än att åka taxi i samband med flygresor, har bekvämligheten som största argument. Någon kör dig precis vart du vill, du är ensam i bilen och kan samtidigt dösnacka med taxichauffören som kan ge dig en rad tips och till och med kontakter. Taxiresor kan till och med ge upphov till stamkunder för chaufförer, vilket faktiskt kan gynna resenären som kanske får rabatt efter ett antal färder.

 

Välj ett seriöst taxibolag

En av de allra viktigaste aspekterna att ta hänsyn till när man väljer att ta en taxi, är att se upp med svarttaxi eller mindre bolag. Förvisso kan detta bli ett billigare alternativ men å andra sidan kan det också bli en dyrköpt läxa på olika sätt om du råkar ut för en lurendrejare eller rent av en kriminell förare. Våldtäkter, rån och misshandel har skett med svarttaxibilar, så om du mot förmodan ändå väljer att ta en olaglig taxibil – se till att ni är flera som delar på taxin och kontrollera priset först, då taxametrar ibland inte förekommer.

Ett seriöst taxibolag har vanligen en välutrustad taxibil med taxameter, legitimation på föraren och priset skyltat för olika typer av sträckor. Skillnaden mellan olika länder är dock mer eller mindre stor. Var på det klara med att ta seden dit du kommer och upplys dig först om vilka bolag som rekommenderas i respektive land, hur priserna sätts osv.

Genom att förboka en taxi vet du också vad den kommer att kosta. Dessutom får du ett trevligt bemötande på flygplatsen när någon står där med ditt namn på en skylt.

Kostnaden – en nackdel med taxi

Taxi må vara ett av de mest bekväma och snabba sätten att ta sig till eller från en flygplats, men därför får du också betala för det. En taxiresa kan ibland bli nästan tiofalt så dyr som en flygbussbiljett, beroende på i vilket land du befinner dig i, samt hur lång sträckan mellan flygplatsen och den önskade destinationen är. I de flesta fall lämnas också en dricks på resan till chauffören och detta måste du inkludera. Dricksen kan ligga på mellan 10-20 % av det slutliga priset men som sagt, läs på om landet du åker till först, om dess sedvänjor och prisnivåer.

Självklart blir taxiresan billigare om ni är flera som delar på resan. Är ni fyra personer är det inte säkert att taxi är mycket dyrare än andra alternativ!

Boka din taxiresa

Från flygplatsen kan du antingen hoppa in i en ledig taxi eller förboka via ett bolag. Detsamma gäller inne i städerna. Ofta erbjuder hotellpersonal bokningar åt sina gäster av en förutbestämd taxiresa i samband med dit- eller avresa, så att du inte ens behöver lyfta ett finger själv. Ett tips om du ska åka till flygplatsen och har ett flyg att passa, är att förboka eftersom man aldrig kan veta hur lång tid det tar att håva in en taxibil på gatan. Använd gärna vår sökmotor för att se vilka alternativ som finns på din destination.